DiFFreight Блог Доставка на умовах EXW

Доставка на умовах EXW

Доставка на умовах EXW

Міжнародна торгівля вимагає чіткого виконання зобов'язань обома сторонами зовнішньоекономічного контракту. Вони регулюються прийнятими в усьому світі правилами Інкотермс. Однією з часто використовуваних умов є EXW (Ex Works). Дослівний переклад цієї назви з англійської «із заводу». 

Що таке умови поставок EXW

Це базовий торговий термін, за яким продавець виконує свої зобов'язання з постачання товару в момент його готовності на території підприємства або на складі. Левова частка зобов'язань перекладається на покупця, який бере на себе відповідальність за прийняту від виробника продукцію на всьому шляху проходження до кінцевого пункту призначення.

Таким чином, EXW – умови поставки, що мінімізують обов'язки продавця, виробника й максимізують відповідальність покупця, замовника.

Особливості доставки на умовах EXW

  1. Документальне оформлення. На умові EXW продавець тільки надає товар і необхідні документи, що підтверджують готовність до відвантаження.
  2. Транспортування. Митне оформлення та доставка вантажів з Китаю в Україну або в будь-якому іншому напрямку повністю лягає на плечі одержувача.
  3. Можливість вибору сторонами однієї з 2-х схем: франко-завод (підприємство, на якому надають у розпорядження покупця готову продукцію) або франко-склад (місце, в яке за згодою сторін продавець зобов'язується доставити товар). У першому випадку покупець забирає партію товару з виробництва, у другому – зі складу постачальника.

Зобов'язання сторін за правилами EXW

Реалізація умов EXW Incoterms передбачає такий розподіл обов'язків.

Продавець:

  • підготовка та пакування продукції таким чином, щоб вона була готова до експорту;
  • надання товару в розпорядження покупця на своєму підприємстві або складі;
  • інформування одержувача про готовність партії до відвантаження;
  • забезпечення доступу покупця до товару, тобто розміщення його в зручному для відвантаження місці.

Для замовника правила поставки EXW передбачають прийняття відповідальності з моменту, коли продавець повідомив його про готовність продукції до відвантаження. Його зобов'язання:

  • навантаження товарів на власний або орендований транспорт;
  • організація та оплата перевезення товару від підприємства/складу до кінцевого пункту призначення із самостійним вибором виду транспорту та перевізника;
  • оформлення необхідних ліцензій, сертифікатів, дозволів;
  • страхування вантажу (необов'язковий пункт поставки на умовах EXW);
  • митне очищення на експорт та імпорт з оформленням належного пакета документів;
  • оплата всіх витрат, пов'язаних з митними процедурами (мита, податки, акцизи, збори), покриття витрат на митно-брокерські послуги або ін. логістичних посередників;
  • вивантаження в пункті призначення.

Переваги та недоліки умов EXW

Очевидно, що EXW доставка максимально зручна для виробника або продавця. Для покупця вона має низку плюсів і мінусів.

Переваги:

  1. Максимальний контроль покупця. З моменту отримання вантажу він самостійно визначає умови перевезень, що дає змогу вибрати оптимальний маршрут, зручного перевізника та вид транспорту, по можливості скоротивши витрати.
  2. Простота угоди. Умови EXW Інкотермс чітко розмежовують зони відповідальності сторін, тому досягти угоди можна швидко.
  3. Можливість для покупця викупити товари у кількох постачальників і консолідувати їх в одну партію для оптимізації витрат на перевезення та розмитнення.

Недоліки:

  1. Максимальні ризики покупця з моменту прийняття товару.
  2. Складнощі в координації. Одержувач повинен організувати всі етапи перевезення, що може бути складно й затратно. Однак у цьому йому можуть допомогти професійні логістичні компанії.

Вигідні поставки на умовах EXW від компанії DiFFreight

Ми гарантуємо чітке дотримання умов EXW при забезпеченні високого рівня сервісу для кожного клієнта. Надані DiFFreight професійні міжнародні логістичні послуги передбачають:

  • досвід і професіоналізм. Наші кваліфіковані та компетентні фахівці ефективно організовують логістичний процес з неухильним дотриманням правил Інкотермс;
  • комплексні рішення. DiFFreight пропонує послуги з організації транспортування, страхування та митного оформлення документів;
  • індивідуальний підхід з орієнтацією на потреби бізнесу, запити клієнта;
  • оптимізацію витрат. Ми встановлюємо конкурентні тарифи на свої послуги, а також пропонуємо найбільш вигідні рішення, що дає змогу знизити вартість EXW.

DiFFreight націлена на довгострокове співробітництво, тому прагне створити комфортні умови для своїх клієнтів і зробити їхній логістичний напрямок діяльності максимально ефективним.

Корисні статті в нашому Блозі

Які вантажі не можна перевозити з Китаю у збірному контейнері
Які вантажі не можна перевозити з Китаю у збірному контейнері Читати статтю
Icon
Bond — по-американськи, митна застава — українською
Bond — по-американськи, митна застава — українською Читати статтю
Icon
Як заощадити на доставці товарів з Китаю
Як заощадити на доставці товарів з Китаю Читати статтю
Icon