DiFFreight Блог Нові законопроєкти ВРУ: на крок ближче до відновлення країни

Нові законопроєкти ВРУ: на крок ближче до відновлення країни

Нові законопроєкти ВРУ: на крок ближче до відновлення країни

16 липня 2024 року Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроєкти № 11258 та № 11259 після внесення змін та доповнень. Обидва законодавчі акти стосуються спрощення митного оформлення при ввезенні в країну деяких видів енергетичного обладнання, а також механізмів та комплектуючих для розмінування. 

Мета цих змін – забезпечення країни необхідними ресурсами для відновлення енергетичної інфраструктури, які зазнали серйозного руйнування внаслідок затяжного воєнного конфлікту, а також створення умов для розвитку соціальних структур.

У першій редакції ці законопроєкти передбачали більш вигідні умови на міжнародні вантажоперевезення, що стосувалися звільнення від сплати податку на додану вартість та ввізного мита машин механізованого розмінування, вузлів, агрегатів та інших комплектуючих до них, машинокомплектів для їх ремонту, виробництва. Також до переліку увійшли тактичні навушники та сучасні радіоелектронні засоби, які здатні ефективно протидіяти загрозам з боку безпілотних літальних апаратів.

Цей крок має на меті підвищити бойову готовність і безпеку підрозділів, які працюють у надзвичайно складних умовах. А також сприяти інтеграції новітніх технологій в сфері оборони та безпеки країни.

Енергетичне обладнання, що додатково внесене в перелік законопроєкту

Після аналізу потреб енергетичного сектора України та детального обговорення до оновленого списку було додано нові категорії обладнання, які є критично важливими для забезпечення енергетичної незалежності та стабільності. Серед них варто виокремити:

  • електрогенератори, що здатні забезпечити безперервне постачання електроенергії в критичних умовах її нестачі в системі. 
  • обладнання для генерації сонячної та вітрової енергії. Його застосування дозволить не лише відновити енергетичні потужності, але й зменшити залежність від традиційних джерел енергії та забезпечити екологічно чисті рішення для майбутнього. Чудова ініціатива із поглядом на перспективу. 
  • акумулятори, без яких в період відключень електроенергії просто не обійтись. Вони забезпечують зберігання електричної енергії, що є критично важливим для стабільного функціонування. А також є обов'язковим елементом для інтеграції в систему відновлювальних джерел енергії, таких як сонячні панелі чи вітрові станції. 

Проте у цих законопроєктів є й певні недоліки. По-перше, це відсутність в переліку установок малої потужності (менше 300 Вт). Скоріше за все дане рішення обґрунтоване тим, що такі установки використовуються виключно для забезпечення енергією приватних споживачів, для живлення побутових приладів або освітлення в приватних домогосподарствах. 

Також до списку не включили літій-іонні батареї ємністю менше 200 А*год. Основна сфера їх застосування - це портативні прилади та електромобілі. І так, як вони не завжди відповідають вимогам для промислового використання в енергетичних системах, де потрібні більші обсяги зберігання енергії та триваліший час роботи, їх також не було додано.

Включення цих позицій до переліку могло б посприяти більш широкому розумінню альтернативних рішень для оптимізації енергоспоживання та забезпечення енергоефективності у різних сферах. Тим паче, що за відсутності централізованої електроенергії, приватні споживачі закуповують велику кількість енергетичного обладнання за кордоном. І спрощена система імпорту була б дуже доречною для них. 

Наразі затверджені ВРУ законопроєкти готуються на подання на підпис президенту. Вступити в дію вони зможуть після його підписання та публікації на офіційних ресурсах. Оскільки остаточно затверджені тексти законодавчих актів після доопрацювань не були оприлюднені, точну інформацію щодо кожної категорії обладнання та суб'єктів, що зможуть скористатися митними пільгами, ми отримаємо після розміщення підписаних актів на державному порталі ВРУ.

Варто зазначити, що ці законопроєкти мають критично важливе значення для якнайскорішої відбудови енергетики України, а також для відновлення безпеки її територій. Наразі замінованими залишаються площі понад 174 тис. м2, енергетична галузь також перебуває у тяжкому стані. Спрощення процедури імпорту сучасного устаткування дозволить ефективніше вирішувати поточні питання та стане основою для реалізації довгострокової стратегії відновлення економіки країни.

В умовах складної внутрішньої ситуації Україна все ж таки демонструє значний прогрес у реформуванні енергетичного сектору. Проте вона постійно стикається з новими викликами, адже важливо не лише швидко відновити інфраструктуру, але й забезпечити її стійкість і ефективність у довгостроковій перспективі. Сподіваємося, законодавчі ініціативи у цьому допоможуть. 

Якщо ви шукаєте надійного партнера з міжнародної логістики, що допоможе вам знайти, викупити та доставити енергетичне обладнання з-за кордону в Україну, звертайтеся до нас в компанію DiFFreight. Наш досвід в міжнародних вантажоперевезеннях дозволяє надавати клієнтам найкращий сервіс, що перевершить ваші очікування.

Корисні статті в нашому Блозі

Самостійний викуп товару в Китаї, підводні камні
Самостійний викуп товару в Китаї, підводні камні Читати статтю
Icon
Де шукати клієнтів і які етапи продажу товарів на Amazon?
Де шукати клієнтів і які етапи продажу товарів на Amazon? Читати статтю
Icon
Як організувати спільні закупівлі у Китаї
Як організувати спільні закупівлі у Китаї Читати статтю
Icon