DiFFreight Блог Мій товар потрапив на іспит у США. Коли починати панікувати?

Мій товар потрапив на іспит у США. Коли починати панікувати?

Мій товар потрапив на іспит у США. Коли починати панікувати?

Будь-які логістичні міжнародні перевезення – складний процес, регульований у кожній країні по-своєму. У США митне право відрізняється суворими вимогами до ввезення, тому крім стандартної перевірки документів митні органи можуть вибірково проводити іспит, тобто повну перевірку партії товару. Контролем кожної товарної групи займається відповідний регулюючий орган. Важливо розуміти, що потрапити на іспит може будь-який продавець, тому до такої ситуації необхідно бути готовим.

Основні агентства, що регулюють імпорт у США

У США система стандартизації товарів значною мірою децентралізована з орієнтацією на окремі сектори та товарні групи. Тому технічні вимоги та стандарти розробляються не тільки на рівні уряду, а й незалежними організаціями (агентствами). У процесі розроблення стандартів ключову роль відіграють галузеві об'єднання.

У разі якщо партія ввезеного до США товару потрапила на іспит, продавцю необхідно розуміти, до якої саме агенції слід звернутися. Серед найбільш значущих можна виділити:

  1. Consumer Product Safety Commission (CPSC). Відповідає за низку категорій споживчих товарів (іграшки, побутову техніку, електроніку, меблі та товари для дітей), коли здійснюється морська доставка вантажів у США або транспортування іншим способом.
  2. Food and Drug Administration (FDA). Контролює безпеку харчових продуктів, лікарських і косметичних засобів, тютюнової продукції, медичних пристроїв, тваринних кормів.
  3. United States Department of Agriculture (USDA). До зони контролю входить с/г продукція, а саме, всі види м'яса, яйця, фрукти, овочі, насіння, горіхи тощо. 
  4. Environmental Protection Agency USA (EPA). Контролює ввезені хімікати, пестициди та транспортні засоби.
  5. Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB). Регулює ввезення алкогольної та тютюнової продукції, зокрема, пива, вина, сигарет тощо. 
  6. Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS). Контролює здоров'я ввезених у країну живих тварин і рослин різними видами транспорту (авіадоставка США, морські перевезення тощо) Також займається насінням, продуктами тваринного походження.

Нижче наведено список корисних посилань на офіційні вебресурси агентств, що займаються контролем імпорту. Але це далеко не повний перелік.

Назва агентства
Категорія товарів
Consumer Product Safety Commission
Кілька категорій споживчих товарів, а саме іграшки, побутова техніка, електроніка, меблі та товари для дітей
Food and Drug Administration
Продукти харчування, лікарські та косметичні засоби, тютюнова продукція, медичні пристрої, тваринні корми
United States Department of Agriculture
Різна сільськогосподарська продукція, включно з усіма видами м'яса, яйцями, фруктами, овочами, насінням, горіхами та ін.
Environmental Protection Agency USA
Хімікати, пестициди, транспортні засоби
Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau
Пиво, вино, сигарети та інша тютюнова й алкогольна продукція
Animal and Plant Health Inspection Service
Живі тварини та рослини, насіння, різні продукти тваринного походження

Необхідно зазначити, що в бюрократичній системі Сполучених Штатів іспит товарів, що ввозяться, – це не надзвичайна подія, а повсюдно прийнята практика, спрямована на забезпечення безпеки американського споживача. Тому якщо декларації, сертифікати, ліцензії та транспортні документи оформлені відповідно до законодавства США, то для паніки немає жодної причини.

Де публікуються списки товарів, що підлягають огляду

  1. Офіційні сайти агентств. Актуальна інформація розміщується в розділах для імпортерів, а також на сторінках, присвячених конкретним категоріям товарів. 
  2. Системи управління імпортом. Найвідоміші серед них Automated Commercial Environment (ACE) і Border Interagency Executive Council (BIEC).
  3. Публікації та керівництва. Випускаються багатьма агентствами та містять списки товарів з вимогами до їхнього імпорту.

Приклади корисних ресурсів, на яких постачальник або продавець, що займається ввезенням товарів або продукції власного виробництва до США, зможе знайти детальну інформацію про стандарти, вимоги до різних категорій продуктів, процедури проходження іспитів:

  • інформаційний центр для імпортерів на сайті CPSC. Тут можна знайти інформацію про стандарти безпеки для різних категорій товарів, зокрема, дитячих іграшок або електроприладів, а також про те, як правильно пройти сертифікацію, щоб продукція була без проблем допущена до ввезення;
  • імпортний портал FDA. Надає інформацію про вимоги до якості харчових продуктів, лікарських препаратів, косметики тощо, а також до оформлення документації на їх ввезення в країну;
  • інформаційний розділ для імпортерів на сайті USDA. Надає інформацію про фітосанітарні норми для сільськогосподарської продукції, про стандарти пакування та маркування, а також інструктує продавців з питань оформлення пакетів документів та отримання дозволів на ввезення.

Логістична компанія DiFFreight: мінімізація ризиків імпорту в США

До сфери наших послуг входить доставка вантажів з України до США, включно з митним оформленням імпорту відповідно до норм американського законодавства. Наші професійні митні брокери підготують пакет документів для безперешкодного ввезення вантажу в країну. Кожному продавцю необхідно розуміти, що іспит - це не вирок і не безвихідна ситуація, особливо, якщо він упевнений, що документи на товар оформлені правильно. За сприяння досвідченого, компетентного фахівця DiFFreight це питання може бути вирішене без негативних наслідків.

Корисні статті в нашому Блозі

Як отримати Amazon Prime і навіщо це треба?
Як отримати Amazon Prime і навіщо це треба? Читати статтю
Icon
Який шлях проходить ваш вантаж з Китаю?
Який шлях проходить ваш вантаж з Китаю? Читати статтю
Icon
Amazon, Etsy чи Ebay?
Amazon, Etsy чи Ebay? Читати статтю
Icon