DiFFreight Блог Ризики та наслідки доставки вантажів з Китаю через Росію

Ризики та наслідки доставки вантажів з Китаю через Росію

Ризики та наслідки доставки вантажів з Китаю через Росію

Як криза в Червоному морі та блокування Суецького каналу впливають на вантажні перевезення? Яким чином деякі логістичні компанії стали спонсорами війни в Україні? На ці та інші питання ви знайдете відповіді у нашій статті.

Криза в Червоному морі та її вплив на логістичні маршрути

Наприкінці 2023 року в Червоному морі зросла активність єменських бойовиків-хуситів. Атаки дронів на торговельні судна, ВМС США та кораблі коаліції призвели до значного загострення ситуації в регіоні.

Це спричинило ряд негативних наслідків для логістичних маршрутів.

  1. Збільшення ризиків. Транзит через Червоне море став ризикованішим. Страхові компанії значно підвищили тарифи на страхування вантажів, які йдуть цим маршрутом.
  2. Затримки. Атаки хуситів призвели до затримок суден, які проходять через Червоне море. Це негативно вплинуло на терміни доставки товарів.
  3. Перенаправлення маршрутів. Багато логістичних компаній змушені були перенаправляти свої маршрути в обхід Червоного моря. 

Через напади в Червоному морі судноплавні компанії перенаправляють судна на довший маршрут навколо мису Доброї Надії

Усі ці фактори призвели до зростання цін на товари та збоїв у ланцюгах постачання.

Вплив кризи на маршрут доставки

Криза в Червоному морі значно вплинула на логістичні маршрути, які сполучають Азію та Європу. Попри ризики, багато суден й далі йдуть через Суецький канал. Проте зростання кількості атак хуситів на торговельні судна змушує логістичні компанії шукати альтернативні шляхи. 

Спостерігається значне зростання попиту на вантажні перевезення залізничним коридором через Росію. Так, німецька логістична компанія DHL зафіксувала збільшення запитів на транспортування через РФ на 40%. RailGate Europe також повідомляє про збільшення на 25-35%, а Rail Bridge Cargo зафіксувала зростання на 31% у порівнянні з минулим роком. Попри санкції, під якими перебуває країна-агресор, деякі компанії все ж використовують маршрут через Росію.

Наразі існує два основні напрямки для доставки вантажів з Китаю до Європи залізницею.

  1. «Південний» маршрут, який проходить через Казахстан, Азербайджан і Туреччину. 
  2. Маршрут через Росію, який фактично спонсорує війну проти України.

Позиція логістичних компаній

Криза в Червоному морі та війна в Україні поставили логістичні компанії перед вибором: використовувати маршрут через Росію чи обирати альтернативні шляхи.

Наприклад, Kuehne & Nagel та Maersk, чітко окреслили свою позицію: вони відмовилися від транзиту через Росію з етичних та гуманітарних міркувань.

Частина інших логістичних компаній продовжують використовувати маршрут через країну-агресора. На жаль, до цього списку входять і деякі українські компанії. Таким чином, вони спонсорують війну проти України.

Відповідальність бізнесу 

Команда DiFFreight обурена такими повідомленнями. Ця ситуація свідчить, що бізнес не існує в ізоляції від моральних та гуманітарних цінностей. Економічна вигода не може бути виправданням для підтримки агресора. Логістичні компанії повинні усвідомлювати свою відповідальність та робити вибір на користь етики та гуманності.

Закликаємо вас бути пильними та уточнювати шляхи доставки при оформленні замовлень. Памʼятайте, що використання маршруту через Росію фактично стає спонсорством війни проти України.

Корисні статті в нашому Блозі

Що загубить ваші продажі на Amazon: 5 помилок, яких варто уникнути
Що загубить ваші продажі на Amazon: 5 помилок, яких варто уникнути Читати статтю
Icon
7 кроків, щоб вийти на міжнародний ринок і розширити бізнес
7 кроків, щоб вийти на міжнародний ринок і розширити бізнес Читати статтю
Icon
Сертифікат EUR 1: відкриття нових ринків для українського бізнесу
Сертифікат EUR 1: відкриття нових ринків для українського бізнесу Читати статтю
Icon