DiFFreight Новини Китайський Новий рік: як організувати доставку товарів під час свят

Китайський Новий рік: як організувати доставку товарів під час свят

Китайський Новий рік: як організувати доставку товарів під час свят

У Китаї 7 національних свят. Новий рік, День праці та День утворення КНР святкуються в ті самі дати щороку. Інші свята визначаються за місячним календарем: він залежить від зміни фаз місяця. Новий рік в Китаї — важливе сімейне свято. У 2024 році його відзначають з 9 по 15 лютого.

Ця стаття допоможе вам зрозуміти, коли готуватися до затримок відвантаження та доставки, коли вітати китайських партнерів зі святом і як спланувати замовлення, щоб склад не простоював.

Китайський Новий рік

Традиційно ця важлива подія впливає на світовий ринок вантажоперевезень. Це означає, що підприємства та фабрики закриваються, а перевізники скорочують пропускну здатність через падіння попиту.

Новий рік у Китаї святкують 15 днів, проте більшість постачальників не працюють 30–40 днів. На місяць у КНР зупиняються виробництва, а вулиці порожніють. Такий довгий простій пов'язаний із кількома причинами:

  1. У великих китайських містах до 90% робітників приїжджають з інших районів. Новорічні свята для них — єдина можливість року, щоб поїхати до свого рідного міста та побути з родиною.
  2. Весь рік працівники фабрик не мають відпусток і працюють 6 днів на тиждень. Більшість робітників чекають на новорічні вихідні, щоб як слід відпочити.
  3. У Китаї дуже вшановують традиції, зокрема свята за місячним календарем. Вони вважають, що свято Нового року треба обов'язково провести з сім'єю.

Хочете з більшою ймовірністю отримати товар вчасно — оформляйте замовлення до 30 листопада, щоби встигнути відправити партію до 31 грудня.

Як Китайський Новий рік впливає на транспортну логістику

Більшість підприємств, у тому числі державних служб у Китаї, будуть закриті під час офіційних свят - DiFFreight

Більшість підприємств, у тому числі державних служб у Китаї, будуть закриті під час офіційних свят

Враховуйте, що на свята закриваються не лише китайські фабрики, а й торгові посередники, представництва, склади, служби доставки та транспортна сфера. Найбільший вплив новорічних свят відчується в передсвятковий період, коли заводи працюють на повну потужність, виконуючи замовлення до закриття.

Більша продуктивність створює додаткове навантаження на транспортну логістику. Перевантажений ланцюг постачання є проблемою практично для всіх галузей, а надлишок вантажних перевезень у передсвятковий період створить ще більше логістичних проблем.

І не тільки. Будьте готові до браку продукції, випущеної «похапцем». І добре, якщо це стане помітно до відправки з фабрики. Бувають ситуації, коли цей факт стає помітним вже після прибуття до України. Тоді потрібно ще в більш екстреному темпі змінювати частину партії, або виправляти помилки постачальників самотужки.

Тому обов'язково проводьте quality checking постачальника безпосередньо після старту виробництва, так і перед відправкою в порт або залізничний термінал — це допоможе уникнути бракованого товару. Обирайте тільки надійних постачальників.

Як підготуватися до Нового року у Китаї

Якщо ви не хочете, щоб доставка не розтягнулася на місяць-два, робіть замовлення заздалегідь — за 3 тижні до початку свят при купівлі готової продукції, і за 1,5-2 місяці, якщо її будуть виробляти спеціально для вас.

Ділову активність з китайською стороною у 2024 році ви можете розподілити приблизно так:

  • з 14 по 24 січня — моніторити ринок, вибирати цікаві товари та постачальників, проводити попередні переговори;
  • з 25 по 30 січня — постачальники в принципі перестають відповідати на запити, якщо дуже постаратися, то можна оформити якесь попереднє замовлення на перші тижні після свят або зарезервувати у потенційного виробника потужності на фабриці — нехай він готується до майбутньої роботи;
  • з 31 січня по 15 лютого — мертвий сезон;
  • з 20 лютого — плавно відновлюється активність, менеджери можуть почати відповідати на запити, у найближчі 2 тижні всі запрацюють в режимі.

Говорити про нормальну бізнес-активність можна лише з 1 березня 2024 року.

Як організувати доставку з Китаю на період свят

У китайських портах та терміналах перевізники стикаються з нестачею порожніх контейнерів - DiFFreight

У китайських портах та терміналах перевізники стикаються з нестачею порожніх контейнерів

Універсальна порада для тих, хто чекає на доставку з Китаю, особливо у святкові та передсвяткові дні, — заздалегідь уточніть на підприємстві, як саме воно працює в той чи інший період. Якщо вантаж терміновий, то якомога раніше зробіть передоплату, щоб вас поставили на початок черги на виробництво.

Прорахуйте нові терміни з урахуванням свят та попередьте про них клієнтів. Якщо так вийшло, що замовлення доводиться робити в останній момент, подумайте про доставку авіатранспортом, замість морського фрахту або залізничного транспорту. Доставка морем в зимовий період стає довше через помітне погіршення погодних умов.

А ще можна налагодити співпрацю з партнерами, які мають склади консолідації в Китаї або фулфілмент-центри. Компанія DiFFreight допоможе вам забезпечити безперебійне постачання продукції, і ви встигнете зробити запаси до китайських свят. Звертайтеся за консультацією.

Корисні статті в нашому Блозі

Тайфун Бебінка, та як це вплинуло на логістику
Тайфун Бебінка, та як це вплинуло на логістику Читати статтю
Icon
Як отримати дозвільні документи самостійно?
Як отримати дозвільні документи самостійно? Читати статтю
Icon
Специфіка перевезення гуманітарної допомоги в Україну
Специфіка перевезення гуманітарної допомоги в Україну Читати статтю
Icon