DiFFreight Блог Що таке мультимодальні перевезення та які їхні переваги

Що таке мультимодальні перевезення та які їхні переваги

Що таке мультимодальні перевезення та які їхні переваги

У міжнародній логістиці мультимодальне перевезення – це дієвий інструмент, який дає змогу підвищити гнучкість і швидкість доставки вантажів, використовуючи переваги різних транспортних засобів. Мультимодальні перевезення визначаються як перевезення, що використовують безліч видів транспорту, але регулюються одним договором.

У цьому їхня відмінність від інтермодальних перевезень, де використовується безліч видів транспорту, а клієнт може укласти договір із кількома компаніями. Під час інтермодальних перевезень також використовується багато видів транспорту, проте відповідальність розподіляється порівну між усіма учасниками.

На сьогодні мультимодальні перевезення – це найпопулярніший підхід до транспортування продукції, сировини, товарів, що дає змогу оптимізувати логістичні процеси, сформувати вигідні та ефективні для відправників і одержувачів рішення.

Поняття та види мультимодальних перевезень

Значення терміна мультимодальне перевезення ухвалено на законодавчому рівні в законі України про мультимодальні перевезення №4258 від 23.10.2020 р. Це спосіб доставлення вантажів, при якому використовують два або більше види транспорту: автомобільний, залізничний, морський і авіаційний. Це транспортування вантажів з комплексним (почерговим) використанням щонайменше двох різних видів транспорту. Наприклад, спочатку товар може бути перевезений вантажівками в порт, потім кораблем в іншу країну, а звідти залізницею до складу одержувача.

Основна відмінність такого логістичного методу полягає в тому, що замість того, щоб самостійно домовлятися про співпрацю з кожним окремим перевізником, замовник укладає договір з оператором, який відповідає за всі організаційні та правові аспекти, включно з угодами з підрядниками. Тобто основна ідея цього методу полягає в тому, що логістикою доставки вантажу керує один оператор.

В умовах глобалізації та збільшення обсягів міжнародної торгівлі такі логістичні міжнародні перевезення стають дедалі більш популярними, бо мають найважливішу перевагу для клієнта – можливість домовитися з однією компанією, а не з кількома, щоб організувати оперативну та безпечну доставку вантажу.

Мультимодальні перевезення можуть включати такі види транспорту:

  1. Авіа. Найбільш швидкісний варіант доставки, що є ключовою його перевагою. Найчастіше поєднується із залізничним або автомобільним транспортом, який доставляє вантаж до кінцевої точки.
  2. Водний. Більш тривалий спосіб транспортування порівняно з попереднім видом. Однак таке перевезення вантажів дає змогу доставляти великі партії товарів. Також воно підходить для габаритних вантажів.
  3. Залізничний. Також забезпечує можливість перевозити великі обсяги вантажів. Використання цього виду транспорту обмежене наявними залізничними маршрутами.
  4. Автомобільний. Підходить для менш габаритних вантажів, ніж при доставці залізничним або водним транспортом. Забезпечує відвантаження товару безпосередньо замовнику.

Переваги мультимодальних перевезень

Основна перевага мультимодальних перевезень для клієнта полягає в тому, що всіма питаннями договорів і відвантажень між підрядниками опікується одна логістична компанія, тож не потрібно витрачати додатково час і сили, що дає змогу знизити і фінансові, і часові витрати.

Загалом мультимодальні перевезення обираються з низки причин:

  • зниження витрат. Замовник укладає єдину домовленість з однією компанією, а не безліч договорів з кількома компаніями, що дає змогу мінімізувати витрати. Крім того, можна оптимізувати маршрути і використовувати більш економічні види транспорту, такі як морський або залізничний, щоб зменшити витрати;
  • скорочення часу доставки. Якщо замовник відповідає за доставку вантажу самостійно, йому необхідно домовлятися з кількома компаніями. При використанні мультимодальних перевезень доставкою займається підрядник, а не замовник. Компанія-перевізник самостійно домовиться з усіма сторонами, які беруть участь у перевезенні вантажів (багато таких компаній мають попередні договори з фактичними виконавцями), що істотно заощадить час клієнта. Крім того, комбінування різних видів транспорту дає змогу значно скоротити час поставок;
  • гнучкість і оптимізація вантажних перевезень. У деяких випадках перевезення товарів з пункту А в пункт Б одним видом транспорту виявляється занадто витратним. Мультимодальні перевезення дають змогу розділити маршрут на кілька ділянок, щоб товари доставлялися різними видами транспорту, що не тільки економить гроші, а й прискорює доставку вантажів. Також це дає змогу складати оптимальні маршрути в будь-які, навіть важкодоступні регіони, змінювати маршрути, якщо на шляху виникають перешкоди;
  • консолідація відповідальності. При організації мультимодальних міжнародних перевезень договір укладається з одним логістичним оператором, який несе всю повноту відповідальності за збереження партії товару на всіх етапах транспортування;
  • безпеку та надійність. Виконавець несе матеріальну відповідальність за збереження товарів, що прописується в договорі між сторонами.

Коли варто вибрати мультимодальні перевезення

Організація мультимодальних перевезень складна для логіста, але максимально вигідна замовнику. Цей варіант доставки доцільний у низці випадків, коли потрібно:

  • організувати транспортування у віддалені або важкодоступні регіони, наприклад, доставка вантажів з Китаю в Україну морським і автотранспортом;
  • передати відповідальність за комунікацію між підрядниками, які безпосередньо здійснюють перевезення тим чи іншим видом транспорту;
  • мінімізувати транспортні витрати;
  • скоротити час доставки.

Мультимодальні перевезення з Китаю

Для Китаю мультимодальні перевезення – один із найпопулярніших способів доставлення вантажів, оскільки держава є найбільшим світовим експортером і має розгалужену мережу виробництв у всіх регіонах.  Це визначає наявність розвиненої транспортної інфраструктури та широкі можливості для здійснення перевезень автомобілями, залізницею, повітряними суднами, морськими кораблями. Застосування мультимодальних перевезень дає змогу оперативно доправляти вантажі на далекі відстані в Європу, Північну та Латинську Америку, Азію та інші регіони. Це особливо актуально для транспортування електроніки, одягу, промислових товарів тощо.

Як замовити мультимодальне перевезення в DiFFreight

Компанія Diffreight може запропонувати комплексні рішення для організації мультимодальних перевезень вантажів з метою оптимізації логістичних процесів клієнта. Щоб зробити замовлення, можна залишити заявку на сайті, і менеджер зв'яжеться із замовником максимально оперативно для уточнення подробиць. Фахівці DiFFreight нададуть повний комплекс послуг, включаючи викуп товарів у Китаї та розробку оптимальних маршрутів з урахуванням особливостей вантажу та потреб бізнесу, а також оформлення митних документів і забезпечення моніторингу на всіх етапах доставки. Логісти DiFFreight – професіонали в організації мультимодальних перевезень, вони розуміють їхню специфіку та особливості, що дає можливість впоратися із завданнями будь-якого ступеня складності.

Корисні статті в нашому Блозі

Де шукати китайських постачальників
Де шукати китайських постачальників Читати статтю
Icon
Групи товарів для продажу на Amazon
Групи товарів для продажу на Amazon Читати статтю
Icon
ТОП 5 питань до постачальника, щоб бути впевненим у товарі, який купуєш у Китаї
ТОП 5 питань до постачальника, щоб бути впевненим у товарі, який купуєш у Китаї Читати статтю
Icon