DiFFreight Блог Топ-10 найбільших портів Китаю у 2024 році

Топ-10 найбільших портів Китаю у 2024 році

Топ-10 найбільших портів Китаю у 2024 році

Китай посідає передові позиції у світовій економіці завдяки розвиненій інфраструктурі та величезному обсягу міжнародних перевезень. Порти Китаю відіграють ключову роль у глобальній торгівлі. З них щодня відправляються тисячі контейнерів в усі куточки світу. На основі статистики за 2023 рік ми склали цей топ-10 міжнародних портів. Їхнє значення в розвитку світової економіки можна обчислити обсягом річного контейнерного вантажообігу.

1. Порт Шанхай (Shanghai)

Найбільший у світі за вантажообігом і контейнерними перевезеннями. Стратегічне розташування на узбережжі Східнокитайського моря робить його ключовою ланкою в міжнародній торгівлі. Спеціалізація Шанхая дуже широка й різноманітна. Звідси здійснюється морська доставка вантажів з Китаю різних видів: сировина, зернові культури, нафтопродукти, товари споживчого попиту. У 2023 році його контейнерний вантажообіг склав 49,16 млн TEU (умовна одиниця виміру місткості контейнеровоза).

2. Порт Нінбо (Ningbo)

Найглибоководніший морський порт Китаю, здатний приймати найбільші контейнеровози. Відомий своїми потужностями з обробки контейнерів і рідких вантажів. Нінбо відіграє важливу роль у перевезеннях різних корисних копалин (нафтопродуктів, вугілля), а також деревини. Для багатьох торгових компаній він став альтернативою Шанхаю, який останніми роками надмірно завантажений. Контейнерний вантажообіг – 35,30 млн TEU. 

3. Порт Циндао (Qingdao)

Цей найбільший порт у Китаї розташований у провінції Шаньдун на березі Жовтого моря. Має спеціалізовану інфраструктуру, орієнтовану на транспортування зерна та нафтопродуктів, що робить його важливим центром енергетичної та сільськогосподарської логістики. Має сполучення зі 130 країнами світу. Контейнерний вантажообіг – 30,00 млн TEU.

4. Порт Шеньчжень (Shenzhen)

Другий найбільший порт Китаю, майже не поступається за величиною та вантажообігом Шанхаю. Розташований у південній частині країни та обслуговує такі великі промислові центри, як Шеньчжень і Гуандун. Звідси здійснюється експорт електроніки, одягу та хімічних продуктів. Шеньчжень має попит завдяки доступним тарифам і зборам. Контейнерний вантажообіг – 29,88 млн TEU.

5. Порт Гуанчжоу (Guangzhou)

Є одним із найстаріших і найбільш значущих у зовнішній торгівлі, оскільки входить до 5 найбільших портів Китаю. Розташовується в гирлі річки Чжуцзян і відіграє ключову роль у торгівлі з Південно-Східною Азією. Загалом має сполучення з 80 країнами світу. З Гуанчжоу здійснюються логістичні міжнародні перевезення автомобілів, будівельних матеріалів і сільськогосподарської продукції. Контейнерний вантажообіг – 25,41 млн TEU.

6. Порт Тяньцзінь (Tianjin)

Один із найбільших і найбільш завантажених портів на північному сході країни. Це вільний порт Китаю, де діє зона вільної торгівлі. Крім того, він розташований поблизу Пекіна й обслуговує столичний регіон, що робить Тяньцзінь найважливішим центром розвитку міжнародної торгівлі та китайської економіки. Спеціалізується на імпорті добрив, рису, вугілля, а також експорті металопрокату, натурального каменю. Контейнерний вантажообіг – 22,17 млн TEU.

7. Порт Гонконгу

Найважливіший міжнародний транспортний вузол, відомий своєю високою пропускною спроможністю та ефективністю. Служить ключовою ланкою між КНР і міжнародними ринками, особливо в Азії та Америці. Основна спеціалізація ─ експорт електроніки, текстильної продукції та споживчих товарів. Гонконг має розвинену, сучасну інфраструктуру, що дає змогу обслуговувати судна різних типів. Контейнерний вантажообіг ─ 14,34 млн TEU.

8. Порт Сяминь (Xiamen)

Знаходиться на південному сході Китаю і відіграє важливу роль у торгівлі з Тайванем і країнами Південно-Східної Азії. Входить до списку портів у Китаї, в яких організована зона вільної торгівлі. Це визначає значний вплив на регіональну економіку, ефективну підтримку розвитку малого та середнього бізнесу. Сяминь спеціалізується на перевезеннях електроніки, текстильної продукції та морепродуктів. Контейнерний вантажообіг – 12,55 млн TEU.

9. Порт Яньтянь (Yantian)

Входить до категорії основних портів Китаю, попри те, що його заснували порівняно недавно, 1994 року. Розташовується в Шеньчжені. Яньтянь розвивається стрімкими темпами, налагоджуючи зв'язки з ринками Північної та Латинської Америки, Океанії. Контейнерний вантажообіг ─ 12,49 млн TEU.

10. Порт Бейбу Галф (Beibu Gulf)

Розташований на півдні країни в районі Гуансі-Чжуан у Тонкінській затоці, яка є частиною Південнокитайського моря. Розташування на перетині морських маршрутів з Південнокитайського моря до Тихого океану визначає можливість зручного доставлення вантажів до держав Південно-Східної Азії, Австралії. Бейбу Галф ─ морський порт Китаю, що швидко зростає та розвивається. Він спеціалізується переважно на імпорті сировини (нафта, скраплений газ, насипна руда та ін.), рослинних олій. На експорт відправляють вугілля, добрива, фосфорну кислоту. Контейнерний вантажообіг ─ 8,02 млн TEU.

Міжнародні перевезення вантажів з Китаю в Україну від DiFFreight

Компанією DiFFreight здійснюється доставка вантажів з Китаю в Україну з повним супроводом від формування маршруту та пошуку перевізника до митного оформлення на кордонах. Завдяки налагодженим зв'язкам з найбільшими морськими портами Китаю ми гарантуємо швидке й безпечне перевезення товарів з точним дотриманням термінів постачання. DiFFreight забезпечує високий рівень сервісу та індивідуальний підхід до кожного клієнта, що робить співпрацю з нами комфортною та вигідною.

Корисні статті в нашому Блозі

Як правильно упаковувати вантаж
Як правильно упаковувати вантаж Читати статтю
Icon
Як замовляти на Taobao
Як замовляти на Taobao Читати статтю
Icon
Топ 5 способів безпечно переказати гроші до Китаю
Топ 5 способів безпечно переказати гроші до Китаю Читати статтю
Icon